Żywienie w rejsie

Na Zaruskim jemy smacznie, zdrowo, różnorodnie, z uwzględnieniem przebiegu i specyfiki rejsu. Po latach doświadczeń gromadzonych przez kadrę oficerską (i tych osobistych i wypracowanych na Zaruskim), wiemy ile, czego i komu potrzeba w talerzu. Stworzyliśmy nawet własną książkę kucharską, której autorem jest nasz bosman Mirek, zawołany podróżnik, smakosz i koneser dobrej kuchni :)

Jednak należy pamiętać, że specyfika naszej działalności czyni z nas zakład zbiorowego żywienia bardziej niż restaurację 🙂 Znajdziecie tu zatem nasz jadłospis, który pozwoli Wam przygotować się do rejsu także pod względem kulinarnym. Będziecie przecież zarówno konsumentami, jak i kucharzami podczas swojej wachty w kambuzie 😉 Poniższe propozycje potraktujcie poglądowo, gdyż na ostateczne menu w czasie rejsu wpływa wiele czynników. Nie należy zatem zakładać, że projektowany poniżej posiłek czy danie we wskazanym porządku czy dniu wystąpi.

Staramy się także wychodzić naprzeciw odosobnionym potrzebom żywieniowym, ale w zakładzie zbiorowego żywienia nie jest to łatwe, a w niektórych przypadkach może okazać się niemożliwe. Dlatego poniższe opracowanie pozwoli Wam z wyprzedzeniem wyobrazić sobie realia żywieniowe w czasie rejsu. Liczymy na to, że będzie to smaczna lektura, która nastroi Was jeszcze bardziej entuzjastycznie na nadchodzący wspólny rejs 🙂

Dzień 1:

  • Obiad | Kurczak zapiekany z ryżem i bukietem warzyw
  • Podwieczorek | Jabłka
  • Kolacja | Deska serów i wędlin, pasta warzywna i hummus, świeże warzywa, pieczywo

Dzień 2:

  • Śniadanie | Parówki z wody, sałatka grecka, pieczywo
  • Obiad | Schab zapiekany z makaronem, kolorową papryką i pieczarkami
  • Podwieczorek | Ciasteczka francuskie z gruszką
  • Kolacja | Zapiekanka brokułowa z kurczakiem

Dzień 3:

  • Śniadanie | Jaja z sosem “1000 wysp”, sałatka Caprese, pieczywo
  • Obiad | Kociołek rosyjski z mięsem drobiowym i warzywami
  • Podwieczorek | Banany
  • Kolacja | Indyk w słodko-pikantnym sosie z ryżem

Dzień 4:

  • Śniadanie | Frankfurterki po polsku z wędzonym boczkiem i pieczarkami, pasta warzywna i hummus, musli z jogurtem naturalnym, pieczywo
  • Obiad | Meksykańskie pęczotto z indykiem
  • Podwieczorek | Ciasto jogurtowe
  • Kolacja | Makaron z tuńczykiem i oliwkami w sosie pomidorowym

Dzień 5:

  • Śniadanie | Deska serów i wędlin, pasta twarogowa po włosku, świeże warzywa, pieczywo
  • Obiad | Wieprzowina w warzywach zapiekana z ziemniakami
  • Podwieczorek | Pomarańcze
  • Kolacja | Tosty z szynką i salami, tosty z żółtym serem i serem lazur, sałatka grecka

Dzień 6:

  • Śniadanie | Jajecznica, pieczywo, sałatka ze świeżych warzyw
  • Obiad | Indyk w sosie brokułowym z makaronem
  • Podwieczorek | Sałatka owocowa z jogurtem
  • Kolacja | Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pesto

Dzień 7:

  • Śniadanie | Kiełbaska po węgiersku z fasolą i korniszonami, pasta warzywna i hummus, świeże warzywa, pieczywo
  • Obiad | Kurczak z brukselką po prowansalsku z kaszą i surówką
  • Podwieczorek | Ciasto czekoladowe
  • Kolacja | Sałatka z kapusty pekińskiej z serem feta

Dzień 8:

  • Śniadanie | Pasta jajeczna, pasta twarogowa po rosyjsku, świeże warzywa, pieczywo
  • Obiad | Indyk po marokańsku z kaszą kus-kus
  • Podwieczorek | Chlebek bananowy
  • Kolacja | Farfalle z tuńczykiem, kaparami, rodzynkami i pietruszką

Dzień 9:

  • Śniadanie | Biała kiełbasa po polsku, sałatka z mozzarellą, musli z jogurtem naturalny, pieczywo
  • Obiad | Kurczak po prowansalsku z makaronem i zieleniną
  • Podwieczorek | Ciasteczka francuskie z jabłkiem
  • Kolacja | Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i ziemniakami

Dzień 10:

  • Śniadanie | Parówki a’la Lesio z fasolą w pomidorach, pasta warzywna i hummus, świeże warzywa, pieczywo
  • Obiad | Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z chińskim makaronem

Do każdego posiłku dostępne są napoje: herbata, kawa, woda z własnego systemu filtracji i uzdatniania.

Jak zapewne zauważyliście, powyższe zestawienie obejmuje sobą 10 dni, ale oczywiście nie każdy rejs jest tej długości. Zwróćcie także uwagę na fakt, że pierwszy dzień rejsu jest zawsze bez śniadania (bo zbiórka na statku jest później), a ostatni dzień jest bez podwieczorku i kolacji, bo rejs kończy się wspólnym pożegnalnym obiadem.

  • Email Formularz kontaktowy
  • Lokalizacja Armator jednostki
  • Kotwica Statek / załoga